Voeding

LAAT VOEDING UW MEDICIJN ZIJN EN MEDICIJN UW VOEDING  (dit zei Hippocrates al 2500 jaar geleden). 

Een goede voeding is de basis voor een goede gezondheid. Maar wat is nu voor jou de goede voeding? De inzichten veranderen continu, het is bijna niet bij te houden.

In mijn praktijk merk ik dat iedereen wel last heeft van een aantal voedingsmiddelen. Ben je goed in balans, dan merk je niet veel. Maar zit je in een stressvolle periode, of gewoon wat minder goed in je vel, dan reageer je veel sneller op voeding die voor jou niet optimaal is. Bij de een is dit koemelk of tarwe, bij een ander rauwe paprika. De uitkomst is heel divers, soms verwacht en bekend, maar soms ook totaal onverwacht. 
Het advies is dan om deze voor jou belastende voeding, 1 maand niet te nemen, zodat je spijsverteringssysteem even rust heeft en zonodig kan herstellen. Vaak is het zinvol om in deze periode je darmen of alvleesklier met wat supplementen te ondersteunen. 
Na deze maand testen we het rijtje opnieuw door en kunnen meestal verschillende producten weer gebruikt worden.  
Wat blijft zijn meestal zo'n 3- 8 voedingsmiddelen die je dan bewust zoveel mogelijk moet beperken, neem je ze een keertje wel, dan is er kans dat je daar klachten van krijgt, hier kies je dan voor.

De orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat ons lichaam optimaal functioneert, als de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden aangeboden worden. Maar is er een energetische blokkering of storing, dan hebben de juiste moleculen op de juiste plaats niet het beoogde effect.

Tijdens het consult testen we uit wat voor jou op dit moment de beste aanvulling of ondersteunende helende behandeling is. Voor de een is het voldoende om bepaalde voedingsmiddelen vaker te gebruiken, of juist niet. Meestal adviseer ik om (tijdelijk) een bepaalde vitamine, mineraal, vetzuur of andere ondersteunende stof(fen) in te zetten.